2011

     

Program

Okrogla miza: Rejniški sistem v Sloveniji 

V sklopu festivala smo kot njegovo napoved v sodelovanju z Zavodom Ypsilon organizirale okroglo mizo na temo ‘Rejniški sistem v Sloveniji’, s katero smo želeli opozoriti na problematiko ter poudariti, da MAKfest ni običajen festival, namenjen zabavi, temveč da je cilj organizacije in izvedbe festivala zbiranje denarja v sklad za štipendiranje dijakov iz prikrajšanih enostarševskih družin in pomoč dijakom iz rejniškega sistema.

Gostje:

 • Vida Brglez, predsednica združenja MOČ in rejnica
 • Daša Muršič, polnoletna rejenka
 • Patricija Potočnik, bivša rejenka
 • Nadja Kovač, predstavnica Inštituta RS za socialno varstvo

Moderator: Žiga Vavpotič (zavod Ypsilon)

Dogodek se je odvil v Trubarjevi hiši literature; udeležilo se ga je cca 20 ljudi.

Fotografski natečaj 

Del MAKfesta je bil zopet tudi fotografski natečaj, na katerega se je lahko prijavil kdorkoli z največ petimi avtorskimi fotografijami, ki so bile lahko posamezne ali del serije. Na natečaj se je prijavilo 24 mladih fotografov.

Vse prispele fotografije prijavljenih na razpis pa so bile tudi predhodno razstavljene v drugem nadstropju knjižnice Šiška (med 24.2. in 28.3.), kjer so lahko obiskovalci glasovali za svojo najljubšo. Tri fotografije, ki so prejele največ glasov, so bile del serije zmagovitih devetih fotografij. Glasovanje je potekalo preko glasovnic, na katere so obiskovalci razstave zapisali kodo izbrane fotografije.

Ostalih šest fotografij je izbrala strokovna komisija treh profesionalnih fotografov: Jože Suhadolnik (urednik fotografije za časopis Delo), Borut Peterlin (urednik fotografije za Mladino) in Marko Lakovič. Vsak izmed njih je izbral po dve fotografiji, ki jima je priložil utemeljitev/pozitivno kritiko.

Razglasitev zmagovalnih devetih fotografij je bila del otvoritve festivala in je potekala 23.3.2011 v Menzi pri koritu (AKC Metelkova mesto). Nagrajeni fotografižirije so bili (po naključnem vrstnem redu):

 1. Ana Smerdu, Les journals
 2. Marijo Župan, Between the dreams (del serije)
 3. Sai Pan, Avtoportret X
 4. Petra Novak, Peace beneath the city
 5. Žiga Rebolj, Opus (del serije)
 6. Marijo Župan, Živeti, dihati, čutiti, nekje

Zmagovalne fotografije po izboru obiskovalcev razstave so bile:

 1. Nataša Ilec, Timotej Lampe Ignjić
 2. Mihael Simonič (deljeno drugo mesto), Mnogoterost želja
 3.  Marko Mitar (deljeno drugo mesto), Metuljček

Vse zmagovite fotografije so bile razstavljene in na prodaj na licitaciji v galeriji ŠKUC, njihova izklicna cena je bila 30€. Omenjene fotografije pa so bile prav tako dva tedna razstavljene v izložbi trgovine Mladinska knjiga na Čopovi ulici v Ljubljani.

Ekipa 2011

Asja Hrvatin
David Krančan
Eva Margon
Gaja Naja Rojec
Iza Thaler
Jan Hrušovar
Juš Andraž Zidar
Katarina Rakušček
Laura Repovš
Klemen Lazarevič
Nina Žakelj
Tibor Djurica Potpara

Mentorja: Ema Verbnik, Boštjan Narat

Donatorji 2011